Rektum Hastalıkları

Rektumun Anatomisi

Rektum, sindirim sisteminin son kısmıdır ve kalın bağırsağın son 15-20 cm’lik kısmını oluşturur. Genellikle pelvisin ortasında yer alır ve sigmoid kolona bağlanır. Rektum, dışkının depolanması için bir depo görevi görür ve dışkının kalın bağırsak boyunca atılmasına yardımcı olur. Rektumun iç yüzeyi, bağırsak hareketlerinin kolaylaştırılması için katmanlar halinde oluşmuş çizgilerden oluşur ve bu katmanlar, anüse yaklaştıkça daha belirgin hale gelir. Anüs, rektumun son kısmıdır ve sindirim sisteminin son çıkış noktasıdır.

 

Rektum Hastalıkları Nelerdir?

  • Makat Kanaması – Dışkıda Kan Görülmesi.
  • Hemoroid – Basur Hastalığı
  • Anal Tromboz – Tromboze Hemoroid.
  • Makat Apsesi – Anal Apse.
  • Makat Fistülü – Anal Fistül.
  • Makat Çatlağı – Makatta Yırtık – Anal Fissür.
  • Anal Kaşıntı

Hemoroidal Hastalık

Genellikle anal bölgede şişlikler ve ağrı ile karakterizedir. Sıklıkla dışkılama sonrasında hemoroidal pakelerin şişmesi, ağrıması ve kanaması ile karakterizedir. Bazen ağrı ön plandayken bazen de kanama ön planda olabilir. Anüsten dışarıya doğru sarkmış, protrüze olmuş ağrılı şişlikler belirgindir.

Perianal Fistül

Perianal fistül, apsenin geliştiği salgı bezi ile apsenin boşaldığı dokuyu birbirine bağlayan küçük bir kanaldır. Büyük abdest yapımını kolaylaştırmak için salgılanan sıvı salgılanmamaktadır. Dolayısıyla büyük abdest burada apse oluşumuna sebep olmaktadır.

Perianal Fistül Türleri

Perianal fistüller İntersfinkterik, transfinkterik, extrasfinkterik ve suprasfinkterik olabilir.

Rektum kanserinin belirtileri

Kolon ve Rektum kanseri belirtileri; dışkıda kan görülmesi, dışkılama alışkanlıklarında ishal ya da kabızlık şeklinde değişiklik, dışkının kalem gibi incelmesi, sık tuvalete gitme ihtiyacı fakat yetersiz dışkılama, aralıklı, bazen kolik tarzda karın ağrısı ve şişkinlik, gizli kan kaybına bağlı solukluk, mukuslu dışkılamadır.

Rektum Kanseri Evreleri

Evre 1: Kanser, barsak duvarını tutmuş ama tüm barsak katlarına ulaşmamıştır.
Evre 2: Kanser, tüm barsak katlarını tutmuş ve henüz bölgesel lenf bezlerine yayılmamıştır..
Evre 3: Kanser, bağırsak duvarından bağımsız olarak bölgesel lenf bezlerine yayılmıştır.
Evre 4: Kanser uzak organlara yayılmıştır.

Low Anterior Rezeksiyon
(Total Mezorektal Eksizyon)