Tiroid Bezi Hastalıkları

Tiroit bezi soluk borusunun ön kısmında yerleşen, insan sağlığı için çok önemli işlevleri olan T3 ve T4 isimli hormonların salınmasından sorumludur.

Bu hormonların belli bir düzeyden az salınması yada çok salınması durumunda insan metabolizmasında da bazı değişikliklere sebep olmaktadır. Bezin az çalışması Hipotiroidi olarak adlandırılırken bezin çok çlışması durumuna ise Hipertiroidi denmektedir.

Tiroid bezi bozuklukları bazen sinsi bir şekilde ilerleyebilir.  Bazı risk faktörlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. İyot iyonundan zayıf bölgelerde yaşamak, İyot tüketimi yeteri kadar olmayanlar, geçmiş hayatında radyasyona maruz kalma, tiroid bezi için toksisiteye neden olabilecek bazı ilaçların kullanılması (Lityum, İnterferon ve amiodaron vb ) ve ailesel tiroid bezi hastalığı olanlarda risk normal popülasyona göre artmaktadır.

Bu hormonların belli bir düzeyden az salınması yada çok salınması durumunda insan metabolizmasında da bazı değişikliklere sebep olmaktadır. Bezin az çalışması Hipotiroidi olarak adlandırılırken bezin çok çalışması durumuna ise Hipertiroidi denmektedir.

Tiroit bezi bozuklukları bazen sinsi bir şekilde ilerleyebilir.  Bazı risk faktörlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. İyot iyonundan zayıf bölgelerde yaşamak, İyot tüketimi yeteri kadar olmayanlar, geçmiş hayatında radyasyona maruz kalma, tiroid bezi için toksisiteye neden olabilecek bazı ilaçların kullanılması (Lityum, İnterferon ve amiodaron vb ) ve ailesel tiroid bezi hastalığı olanlarda risk normal popülasyona göre artmaktadır.

Kliniğe Nasıl Yansır ?

Tiroit hormonları fazla salınırsa: Uykusuzluk, ciltte incelmeler, terleme, ellerde titremeler, çarpıntı, tansiyon değişiklikleri, göz bebeklerinde büyüme( egzoftalmus), cildin nemlenmesi, kiloda azalma, çabuk sinirlenme hali, saç tellerinde zayıflama ve dökülmeler, aralıklı ishal atakları, adet tarihlerinde düzensizlik görülebilir.

Tiroit hormonları az salınırsa:  Seste incelme, Terleme de azalma, halsizlik ve çabuk yorulma hali, el ve ayak sırtında şişlikler, kabızlık hali, ruhsal olarak depresyon hali, vücut ağırlığında artış, adet süre ve sıklığında azalma, hafızanın zayıflaması ortaya çıkabilir.

Nasıl Tanı Koyarız?

Kanda T3, T4, TSH bakılması ve Tiroid Ultrasonografisi bazen Boyun CT ile nodüllerin aktif olup almadığı ayrıca kistik mi solid mi özellikte olduğunun araştırılması yapılır ve gerekli görülen nodüllere biyopsi yapılarak tanısı konması gerekebilir.

Tedaviler

Tiroit nodüllerinin tedavisine nodülün yapısına göre karar verilir. Bazen ilaçlarla kontrol altına alınamayan hipertiroidilerde, klinik belirtilere sahip bası bulgusu yapmış durumlarda, biyopsilerde malignite kuşkusu olduğunda, radyolojik malignite kuşkusu olduğunda ve biyopsi sonucu malign olarak belirtildiğinde cerrahi tedavilere başvurulabilmektedir.